BIZNES

Türkmenistan’dan Hindistan’a doğru: TAPİ projesinin stratejik önemi

Bin 840 kilometrelik Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattının, Afganistan topraklarındaki kısmının inşasına resmen start verildi. Dünya kamuoyunun büyük ilgisini çeken TAPİ projesiyle ilgili temel atma töreni, Türkmenistan’ın Serhetabat ilçesinde ve Afganistan’ın Herat kentinde düzenlendi.

Üst düzey katılım gerçekleşti

TAPİ projesinin temel atma töreni için dünyanın birçok ülkesinden siyasi ve iş dünyası temsilcileri katıldı. Bunların arasında Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, Hindistan dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Jevad Akbari, Özbekistan Başbakan Yardımcısı, "Özbekneftegaz" Yönetim Kurulu Başkanı Alisher Sultanov, Kazakistan Başbakan Birinci Yardımcısı Askar Mamin, Birleşik Arap Emirlikleri Ekonomi Bakanı Sultan Bin Al-Mansur, Asya Kalkınma Bankası Orta ve Batı Asya Bölümü Genel Müdürü Verner Lipak, İslam Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı (IDB) Mansur Muhtar ve başka da çok sayıda davetli katıldı.

TAPİ VE TAP PROJELERİ YENİ UMUTLAR VE FIRSATLAR YARATACAK

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, temel atma töreninden bir gün öncesinde yurtdışında gelen heyet başkanları ile ayrı ayrı görüştü. Bu görüşmelerde Türkmenistan’ın girişimiyle başlatılan TAPİ projesinin, buna ek olarak gerçekleştirilen Türkmenistan-Afganistan-Pakistan (TAP) elektrik hattı ve fiber optik hatlarının bölgede barış ve güvenliğin sağlanmasına katkı sağlayacağı, söz konusu projelerin hayata geçirilmesinin sadece Orta Asya ülkeleri için geçiş bir koridor oluşturmayacağını, aynı zamanda birçok ülke için yeni umut ve fırsatlar yaratacağı ifade edildi.

Pakistan Başbakanı Abbasi, TAPİ projesine tam desteğini açıklayarak, Türkmenistan ile ulaştırma ve transit geçiş koridorları gibi alanlarda da işbirliği yapmak istediklerini ifade etti. Abbasi, Türkmenistan için Pakistan'ın Dünya Okyanusuna giden en kısa rota olması ve Pakistan için Türkmenistan'ın Orta Asya ve BDT ülkelerinin açılan kapısı olması yönünde iki ülke münasebetlerinin önemli olduğuna dikkat çekti.

Hint Devlet Bakanı, TAPİ projesinin Asya bölgesinde sürdürülebilir sosyo-ekonomik kalkınmaya önemli katkıda bulunacağını ifade ederek, Türkmenistan enerji projelerini desteklediklerini açıkladı.

Özbekistan Başbakan Yardımcısı, "Özbekneftegaz" Yönetim Kurulu Başkanı Alisher Sultanov, Türkmenistan’ın girişimiyle bölgede karşılıklı çıkarlara dayalı işbirliğinin yeni seviyelere taşındığını ifade etti.

Kazakistan Birinci Başbakan Yardımcısı Askar Mamin, ulus ötesi projelerin Asya ülkelerinin sosyo-ekonomik kalkınmasına, devletlerarası ilişkilerin genişletilmesine güçlü bir ivme kazandıracağını söyledi.

BAE Ekonomi Bakanı, Arap iş dünyasının, ülke ekonomisinin modernleştirilmesi için kapsamlı reform programlarını başarıyla uygulayan Türkmenistan'la karşılıklı yarar sağlayan ortaklığı yoğunlaştırmaya büyük ilgi gösterdiklerini belirtti.

İslam Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Mansur Muhtar, TAPİ gaz projesinin, birçok ülkenin ve Asya bölgesinin halklarının daha ileri ekonomik kalkınmasının ve sosyal refahının artmasının garantisi olduğunu kaydetti.

Asya Kalkınma Bankası Orta ve Batı Asya Bölümü Genel Müdürü Verner Lipak, TAPİ projesinin birçok ülkeye yeni fırsatları yaratacağını söyledi.

Asya Kalkınma Bankası ve İslam Kalkınma Bankası, başından beri TAPİ projesine önemli destek veren mali kuruluşlardır. Bu finans kuruluşların desteğiyle söz konusu projelerin mali konularına çözüm getiriliyor.

Atavatan Türkmenistan dergisinde bu hafta başından bu yana  BP raporları analiz edilerek global ve bölgesel gaz pazarlarına ilişkin analizler yayınlanmaktadır. Bu raporlardan da göründüğü gibi, dünya gaz pazarında Türkmenistan’ın önemi artmaktadır. Çünkü geleceğe yönelik hem Pakistan’ın hem de Hindistan’ın doğalgaz ihtiyaçları giderek artmaktadır. Bu bakımdan, TAPİ projesinin stratejik önemi ön plana çıkmaktadır.

“BP Energy Outlook-2018 Edition” raporuna göre 2040 yılında Hindistan’ın yıllık doğalgaz tüketimi 145 milyar metreküpe ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bugünkü günde Hindistan’ın yılda 50 milyar metreküp doğalgaz tüketirken, bu rakam her sene yüzde 4,5 oranında artmaktadır. Hindistan 32 milyar metreküp doğalgaz üretiyor. 2040 yılına kadar üretimini 51 milyara ulaştıracak. Bu bağlamda, 22 yıl sonra 94 milyar metreküp doğalgaz ihraç etmek zorunda.

TAPİ projesiyle ise her sene 33 milyar metreküp doğalgaz taşımak hedeflenmektedir. TAPİ projesinin doğalgaz kaynağı dünyada doğalgaz rezervi bakımında 2.sırada yer alan Galkınış sahasından temin edilecek.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin!

 Resmi  Facebook Hesabımız için  : 

 https://www.facebook.com/AtavatanTurkmenistanJournal/    

Resmi Line Hesabımız

https://line.me/R/ti/p/%40atavatanjournal

Line İD : @atavatanjournal       

 Resmi Twitter Hesabımız için

https://twitter.com/AtavatanJournal

Resmi Linkedin Hesabımız için :       

 https://www.linkedin.com/in/atavatan-turkmenistan-journal-91a056134/

 

Ýene-de okaň

Seýdiniň nebiti gaýtadan işleýän zawodynyň suw üpjünçilik ulgamy döwrebaplaşdyrylar

Ata Watan Eserleri

Türkmenistanda täze ýokary tizlikli awtomobil ýoly gurlar

Türkmenistan Halkara sergiler býurosynyň Baş Assambleýasynyň mejlisine gatnaşdy

Ata Watan Eserleri

Türkmen wekiliýeti Stambulda geçirilýän «Halal EKSPO ─ 2024» atly sergisine gatnaşýar

Türkmenistan bilen «Visa» kompaniýasy 30 ýyllyk hyzmatdaşlygyny maslahatlaşdy

Türkmen-owgan duşuşygy: wagtlaýyn port gurlar