Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta 3.Türkmenistan-Kırgızistan Hükümetler arası Ekonomik Komisyonu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, Kırgızistan’ı temsilen Ekonomi Bakanı Oleg Pankratov başkanlığındaki heyet katıldı. Türkmen tarafına ise Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Başkanı Aleksandr Dadayev başkanlık etti.
Taraflar, ticaret-ekonomik, tarımsal, bilimsel-eğitimsel ve kültürel-insani yardım alanlarındaki işbirliği konuları görüştü.
Hükümetler arası Kırgız-Türkmen komisyonunun üçüncü toplantısının ardından ekonomi, ticaret, sanayi, tarım, ulaştırma, sağlık, eğitim, bilim, kültür, turizm, gençlik politikası, kültür ve spor alanlarında ikili işbirliğinin geliştirilmesine yönelik bir protokol imzalandı.
Taraflar Avrupa Birliği, Avrasya Ekonomik Topluluğu ve Çin pazarına ihraç edilebilir ürünlerin üretimi içim ortak üretim tesislerinin kurulmasını destekledi. Kırgız Bakan, ortak projeler geliştirerek, Avrasya Ekonomik Topluluğu ülkelerine gümrük vergisi ödemeyerek, ürün satabileceklerini kaydetti. Ayrıca, ortak üretilen ürünlerin Çin pazarına ulaşması da mümkün olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Pankratov, Kırgızistan ile Çin arasında ticaret dengesinin uyumlaştırılması konusunda anlaşmalar yaptığını belirtti.
Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Başkanı Aleksandr Dadayev, Türkmen firmalarının da tarım, yeniden işleme alanlarında büyük imkâna sahip olduğunu ve ayrıca Kırgızistan’da maden arama çalışmalarına katılabileceklerini ifade etti.