JEMGYÝET

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Toplantısı Yapıldı

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısında doğalgaz işleme sanayisi, iletişim ve eğitim alanında kalkınma hamleleri değerlendirildi. Ayrıca, ülkedeki ulusal kalkınma programı kapsamında yapılan çalışmalar ve uluslararası işbirliği konuları masaya yatırıldı.  Ülke genelinde 847 bin ton buğday hasadının toplandığı haber verildi.

Bakanlar Kurulu’nda öne çıkan ülkenin ana gündemini oluşturan konular şöyle;

 

Yeni otomobil köprüsü kuruluyor

Tecen nehrinin üzerinden yeni otomobil köprüsü inşa edilecek. Serahs-Serahs gümrük noktasında Türkmenistan ile İran sınırına yakın bölgede inşa edilecek köprünün uzunluğu 96 metre, genişliği 15,1 metre olacak. Bir gece-gündüzde 2 bin civarında otomobil geçişi sağlanacak. Bu proje bitiş aşamasına geldi.

Bunun yanı sıra 105 kilometre uzunluğundaki Tecen-Serahs karayolunda yenilenme çalışmaları yapıldı. Bu projeler, Türkmenistan ile İran arasındaki ticaret hacminin artmasına ve uluslararası taşımacılık seferlerinin çoğalmasına imkân sağlayacak.

Çin Ürünleri Fuarı düzenlenecek

Türkmenistan’da ilk defa Çin Halk Cumhuriyeti üreticilerin ürünleri yapılacak. 4-6 Temmuz tarihlerinde Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenecek fuarda Çin’in önde gelen dev şirketleri ürünlerini tanıtacak. Fuarda, elektronik, inşaat malzemeler, tarım ve inşaat makineleri, plastik ve metal ürünler, tekstil ve halı ürünleri, ayrıca gıda ürünleri görücüye çıkacak.

Fuarda ayrıca, Çin’in petrolgaz, kimya, ulaştırma, lojistik, sağlık, ticaret ve iletişim alanlarında faaliyet gösteren firmaları da stant açacak.

Öte yandan, Frankfurt'ta Türkmenistan-Almanya işbirliğini görüşülecek. 10-12 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek iş forumunda ticari ilişkiler yanı sıra Asya Oyunları’nı tanıtan ürünleri sergisi yapılacak.

142 bin bilgisayar satın alınacak

Bakanlar Kurulu’nda bu sene birinci sınıfa gidecek öğrenciler için 142 bin 819 tane bilgisayar satın alınmasına ilişkin karar imzalandı.

Japonya’da toplantı yapılacak

Bunun yanı sıra Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenecek 12.Türkmenistan-Japonya Ekonomik İşbirliği toplantısına yapılan hazırlıklar değerlendirildi. 

Öte yandan, Temmuz ayındaki bayramlar ve Asya Oyunları’na 50 gün kalması dolayısıyla bir dizi etkinlikler yapılacak. Abadan ilçesindeki stadyumda spor etkinlikleri yapılacak ve toplu bisiklet turu düzenlenecek.

Kaynak : Atavatan Türkmenistan Haber Ajansı (ATHA)

Ýene-de okaň

Türkiýäniň syýahatçylyk mümkinçilikleri Aşgabatda tanyşdyryldy

Ata Watan Eserleri

Ýaş nesliň saglygyny goramak – ileri tutulýan wezipe

Haýyr-sahawat gaznasynyň wekilleri Özbegistanda saparda bolarlar

AFK-nyň Çagyryş ligasy: “Arkadag” topary finala çykdy

Ata Watan Eserleri

Türkmenistanda ýapon-türk hyzmatdaşlygynda täze karbamid zawody gurlar

Ata Watan Eserleri

«Kudo Kudo» restorany: Aşgabatda täze nokadyny açdy