JEMGYÝET

Türkmenistan 160-170 milyar metreküp doğalgaz ihracat potansiyeline sahip

Enerji kaynakları ile her zaman dikkatleri çeken Hazar Havzası’nın önemli doğalgaz ülkesi Türkmenistan’ın her sene 160-170 milyar metreküp doğalgaz ihracat potansiyeline sahip olduğu kaydedildi. Bu rakamlar, bugünler Hazar Denizi’nin Türkmen kıyısındaki Avaza turizm bölgesinde gerçekleştirilen 9.Uluslararası Gaz Kongresi’nde açıklandı.

Avaza’daki Berkarar otelinde bu sene 9’ncusu düzenlenen Uluslararası Gaz Kongresi, Türkmenistan’ın Türkmengaz kurumu ile Hollanda’nın KHB Holland şirketi ortaklaşa organize etti. Uluslararası etkinliğe, başta Avrupa Birliği, ABD, BAE, Japonya, Çin, Kore, Türkiye, Hindistan, Pakistan, Afganistan olmak üzere 30’ın üzerinde ülkeden 400 civarında heyet katıldı.

Uluslararası Gaz Kongresi, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın mesajının okunmasıyla başladı. Daha sonra kongreye katılan Türkmenistan’ın enerji sektörü yetkililerinin ve yabancı şirket temsilcilerinin sunumları gerçekleştirildi.

Enerji sektörünün kalbinin attığı Avaza’da 2018-2024 Kalkınma Programı kapsamında Türkmenistan’da petrolgaz sektörüne 159,9 milyar manatlık (45 milyar dolar) yatırım yapılması öngörüldüğü kaydedildi. Bu yatırımlar sadece petrol ve doğalgazın üretilmesi için değil, aynı zamanda yeraltı zenginleri yeniden işleyerek, ihraç kaynaklı üretim tesislerinin inşasına da aktarılacak.

Forumda yapılan sunumlarda, Türkmenistan’da yeni doğalgaz yataklarının açılmasına devam edildiği, 27 trilyon metreküp rezervi olan Galkınış doğalgaz sahasının sanayiye kazandırılması için etap çalışmaların devam ettiği kaydedildi.

Yapılan açıklamalarda, Türkmenistan’ın çeşitli bölgelerindeki doğalgaz yataklarının tespit edilen rezervinin 2018 yılında 100-120 milyar metreküp, daha sonraki yıllarda her sene 160-170 milyar metreküp doğalgaz ihraç etmeye potansiyeline sahip olacağının kanıtı olduğu açıklandı.

Türkmenistan enerji kaynaklarını çeşitlendirerek, dünya pazarına tedarik etme stratejisi kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğalgaz boru hattı projesi hayata geçirilmektedir. TAPİ projesinde geçtiğimiz Şubat ayında Afgan topraklarında inşaat çalışmalarına başlanırken, Pakistan tarafında da yakın zamanda hattın ilk boruların kaynağı yapılacağı ve Hindistan’da hazırlık işlemlerinin sürdürüldüğü ifade edildi.

YENİ YATIRIM PROJELERİ YOLDA

Kongrede, Türkmenistan’da Gaz master plan kapsamında yatırım yapılacak projelerin fizibilite çalışmalarının yapıldığı ve bunun yakın aylarda açıklanacağı kaydedildi. Bunların arasında bir doğal gaz işleme tesisinin yeniden yapılandırılması ve Lebap vilayetindeki Bagaja yatağında sıvılaştırılmış gaz üretimi yer almakta olup, bunun temelinde 80.000 ton bütadien-stiren kauçuk ve 45.000 ton polistiren kapasitesi olan bir gaz kimyasal kompleksi inşa edilmesi planlanmaktadır.

Daşoğuz vilayetindeki  Yılanlı gaz kompresör istasyonunun yakınında bulunan Merkez Karakum alanlarında yılda 55.000 ton ürün kapasitesi ile etan işlemine yönelik bir tesis kurma ve polivinil asetat üretimi olanağı incelenmektedir.

Forumun ilk gününde CNPC, Edison Technologies GmbH, SINOPEC Engineering (Group) Co., Ltd., Haldor Topsoe, Allen and Overy, Gazyk, Honeywell UOP, Dragon Oil, Exxon-Mobil», LG International, Hyundai Engineering, GE Oil & Gas gibi şirketlerin temsilcileri karşılıklı çıkara dayalı işbirliğini öngören sunumlar gerçekleştirdiler.

Ýene-de okaň

Gurbanguly Berdimuhamedow adyndaky haýyr-sahawat gaznasynyň müdiriýetiniň mejlisi geçirildi

Haýyr-sahawat gaznasynyň wise-prezidenti ÝUNISEF-iň Türkmenistandaky wekili bilen duşuşdy

Arkadag şäherine ekologik taýdan arassalygy üçin täze güwänama berildi

Türkmenistanyň Prezidenti Ýewropa komissaryny kabul etdi

Arkadag şäheriniň dolandyryş çägi giňeldilýär

“Arkadag” topary AFK-nyň Çagyryş ligasynda ýarym finala çykdy

Ata Watan Eserleri