Türkmenistan’ın öncülük ettiği ve Türkmen gazını Güney Asya ülkelerine taşıyacak Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı, projeye katılan ülkelerin gündemindeki güncelliğini korumaktadır. Projeye öncülük eden Türkmenistan’da her hafta yapılan Bakanlar Kurulu’nda bu proje hakkında bilgi sunulmaktadır ve çeşitli platformlarda Türkmen Hükümeti yabancı ülke iş dünyası temsilcilerini bu projeye davet etmektedir.
Türkmen doğalgazı ile enerji ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamak isteyen Pakistan Hükümeti de, Aralık ayında TAPİ projesindeki çalışmalara başlamayı hedeflemektedir. Pakistan Observer sitesinde yer alan habere göre, Measec Araştırma Merkezi’nin Direktörü Abdul Rahman Bilal Sitara-e-Jurat, Türkmenistan’ın İslamabad Büyükelçiliği ile ortaklaşa düzenlediklerini “TAPİ Projesinin Bölgedeki Stratejik Önemi” konulu seminerden sonra yerel basına yaptığı konuşmada, Aralık ayında çalışmalara başlayarak, 2 yıl içerisinde projeyi tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti. Bir Alman şirketi ile yakında Pakistan'daki projenin yürütülmesine yönelik Hükümetle mutabakat zaptı imzalanacağını belirten Abdul Rahman, projenin önemli olduğuna dikkat çekti. Pakistanlı araştırmacı aynı zamanda seminerde TAPİ projesi hakkında katılımcılara detaylı bilgi sundu.
Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesinde de yer alan haberde, Türkmenistan Büyükelçiliği’nin İslamabad’da bir seminer düzenlediği belirtildi. Seminere katılan Pakistan Federal Meclis İşleri Bakanı Ali Mohammad Khan, Pakistan Başbakanı İmran Khan’ın da bölgede barıştan yana olduğunu, komşu ülkeleri ile iyi münasebetler kurmayı hedeflediğini ve TAPİ projesinin bölgede barışın sağlanmasında kilit rol oynayacağını ifade etti.
Seminerde Türkmenistan ile Pakistan arasında 16 Mart 2017 tarihinde imzalanan yakıt ve enerji alanını kapsayan mutabakat zaptının ikili münasebetlerin arttırılmasına katkı sağladığı, TAPI projesinin LPG, petrol ve doğalgaz dahil olmak üzere çok sayıda karşılıklı işbirliği alanı olduğu, mega proje kapsamında petrol ve gaz tesislerinin kurulması, Türkmenistan'dan Sıvılaştırılmış Doğal Gazın (LNG) ithal edilmesi gibi alanlarda işbirliği yapılacağı ifade edildi.
Pakistan'daki Hint Yüksek Komiseri Ajay Bisaria seminerde yaptığı konuşmasında, bu projenin enerji ve bölgesel işbirliği için önemli olduğunu ve işbirliği ülkeler için “bu boru hattının barış hattı” olduğunu söyledi.
Bu sene Şubat ayında projenin Afganistan etabının temelleri atılmıştı. Yakın yıllarda hizmete girmesi beklenen hattın, yıllık kapasitesi 33 milyar metreküp olacak. Yeni doğalgaz boru hattının yaklaşık 12 bin kişiye istihdam sağlayacak. Afganistan’a günlük 14 milyon metreküp, Hindistan ve Pakistan’ın her birine ise 40 milyon metre küp doğal gaz verilecek. Uzunluğu bin 814 kilometre olacak hattın, 214 kilometrelik kısmı Türkmenistan'dan, 774 kilometrelik kısmı Afganistan'dan ve 826 kilometrelik kısmı da Pakistan'dan geçecek.