Türkmenistan Meclisi, 20 yılı aşkın süre görüşülen ve 12 Ağustos 2018 tarihinde Kazakistan’ın Aktau kentinde imzalanan Hazar Denizi'nin hukuki statüsü konusunda anlaşmayı onayladı.
Türkmenistan Meclisi’nin 6.dönem milletvekillerinin 4.olağan toplantısı gerçekleştirildi. Türkmenistan 2019 yılı devlet bütçesinin de kabul edildiği bu toplantıda, milletvekilleri pek çok yasa tasarıları üzerinde değerlendirme yaptı ve yeni yasalar kabul etti.
Meclis oturumunda onaylanan en önemli anlaşmaların birisi de Hazar Denizi'nin hukuki statüsü konusunda anlaşma oldu. Bu anlaşma, 5. Hazar Ülkeleri Devlet Başkanları Zirvesinde; Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından imzalanmıştı.
Bu anlaşma Hazar’a kıyısı bulunan ülkeler arasında pek çok alanda önemli işbirliği alanı oluşturmaktadır. Özellikle Hazar geçişli enerji ve ulaştırma projeleri büyük önem taşımaktadır.
Bunun yanı sıra Türkmenistan Meclisi bu anlaşma dışında Hazar’a kıyısı bulunan hükümetler arasındaki ticaret ve ekonomik işbirliği anlaşması, Hazar’a kıyısı bulunan hükümetler arasındaki ulaştırma alanındaki işbirliği anlaşması, Hazar Denizi'nde olayların önlenmesi konusundaki anlaşma, Soykırım suçunun önlenmesi ve cezalandırılması konvansiyonuna katılmak gibi önemli anlaşmalar da onaylandı.
ALKOLÜN ZARARLI ETKİLERİNİN ÖNLENMESİ YASASI KABUL EDİLDİ
Türkmenistan Meclisi’nin olağan toplantısında "Alkolün zararlı etkilerinin önlenmesi hakkında" yasa kabul edildi. Bu yasa ülkede halkın sağlıklı yaşam sürmesi açısından büyük önem taşıyor. Sağlıklı yaşam prensiplerini uygulamak, spor ile daha yakından ilgilenmek, zararlı alışkanlıklardan uzak durulması yönünde bilgilendirmek halkın ve her bir vatandaşın sağlığının korunması yönünde yapılan çalışmaların bir parçasıdır.
Bilindiği gibi, sigaraya karşı yapılan mücadele olumlu etkisini göstermektedir. Tütün ile mücadelede bütün kurumlar, özellikle sağlık, eğitim, sivil toplum örgütleri, din kurumlar ve basın kuruluşları aktif rol almaktadır.
Şimdi ise ülkede yeni bir mücadele alanı başlatıldı. Bu da alkolün zararlı etkilerinin önlenmesi yönünde çaba gösterilecek. Bununla ilgili yasa kabul edildi. Yeni yasada, alkolün üretilmesi, dolaşımının kısıtlanması, reklam alanının belirlenmesi, alkol tüketimi sonucunda oluşabilecek hastalıklar ile ilgili bilgilendirilmesi, 21 yaştan küçük olan insanların arasında alkolün zararlı etkilileri doğrultusunda bilgilendirme çalışmalarının yapılmasına yönelik uygulamalar yer aldı.