Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Ofisi ile Türkmenistan Hükümeti ortaklaşa başkent Aşkabat’ta DSÖ Avrupa Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Üst Düzey Konferansı gerçekleştirildi. Avrupa'da Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için hedeflere ulaşmak amacıyla düzenlenen konferansta, Türkmenistan’ın tütünle mücadelesine tam not verildi.
Aşkabat’taki DSÖ Avrupa Bakanlar Konferansı, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın mesajının okunması ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom’un video mesajı ile başladı. DSÖ Genel Direktörü, tütün ile mücadelenin önemine ve tütün tüketimi nedeniyle çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini söyledi.
Türkmenistan Sağlık ve İlaç Sanayi Bakanı Nurmuhammet Amannepesov, DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Piroska Ostlin, 44 ülkeden üst düzey temsilcilerin katıldığı konferansta, tütün karşıtı kampanya sonuçlarına göre, Türkmenistan’ın tütünden muaf tutulan ülkeler listesinde yer aldığı ifade edildi. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Piroska Ostlin, Türkmenistan’ın bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı etkin bir mücadele yürüttüğünü, bu bağlamda tütün karşıtı önlemler sonucunda Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, ülke nüfusun sadece yüzde 3,4'ünün tütün kullandığını ve bunun büyük bir başarı olduğunu ifade etti. Ostlin ayrıca, 2025'te Türkmenistan Hükümeti’nin ülke nüfusunu bu zararlı alışkanlıktan tamamen kurtarmayı planladığını da sözlerine ekledi.
DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Piroska Ostlin, Türkmenistan’ın bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı etkin mücadelesi ve katkısından dolayı Dünya Sağlık Örgütü tarafından sertifika ile ödüllendirildiğini kaydederek, söz konusu sertifikayı Türkmenistan Sağlık ve İlaç Sanayi Bakanı Nurmuhammet Amannepesov’a takdim etti.
Daha sonra Türkmen Bakan Amannepesov, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Türkmenistan’daki sağlık alanındaki gelişmelere doğrultusundaki olumlu değerlendirmeleri için teşekkür ederek, Türkmenistan Devlet Başkanı başkanlığında sağlık alanında büyük gelişmelerin elde edildiğini, ülke genelinde çok sayıda modern sağlık tesislerinin inşa edildiğini, bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı mücadelenin etkin bir şekilde yürütüldüğünü ifade etti.
Konferanstan bir gün önce yapılan Birleşmiş Milletler Aşkabat ofisinde yapılan basın toplantısında, DSÖ uzmanları Türkmenistan’ın bulaşıcı olmayan hastalıklar ile mücadelede örnek bir ülke olduğunu ifade ettiler. Ayrıca basın toplantısında, Türkmenistan’da alkol kullanımında da ciddi başarıların elde edildiği kaydedildi. Alkole karşı mücadelenin sonuçları da, büyük bir hayranlıkla takip ediliyor. Bu alandaki rakam yüzde 4,8. Karşılaştırmak istendiğinde, 2013 yılında bu gösterge yüzde 8,6 seviyesinde idi.
Türkmenistan’ın bu alanlardaki büyük başarıları, kötü alışkanlıklara karşı etkin mücadele, sigara ve alkol ticaretini vergilendirmeyi arttırmak için ekonomik tedbirler, halka açık yerlerde sigara içmenin tamamen yasaklanmasının yanı sıra genç insanlar için sağlıklı yaşam tarzları ve kitlesel spora teşvik edilmesi gibi ulusal programlar sayesinde sağlanmıştır.
DSÖ’nün raporuna göre dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi tütün tüketimi nedeniyle hayatını kaybediyor ve tütün ürünleri kullanımının dünya ekonomisine yıllık maliyeti 1 trilyon 400 milyar dolardan fazla.