Bağımsızlığının 27.yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutlayan Türkmenistan’da ulusal bayram dolayısıyla at yarışları düzenlendi. Uluslararası Ahalteke Atçılık Kompleksi’nde gerçekleştirilen ‘Bağımsızlık koşusuna’ Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov katıldı.
Ayrıca törende Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, yabancı ülke misyon şefleri, bakanlar ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu. Törene, Türkmenistan’ın Bağımsızlık Bayramı için yurtdışından davet edilen misafirler de katıldı.
Törene alanına gelen Devlet Başkanı, yabancı büyükelçiler ile kısa sohbet etti. Büyükelçilere Türkmenistan’da düzenlenen bayram kutlamalarına ve diğer etkinliklere katıldıkları için teşekkür eden Türkmen Lider, karşılıklı çıkara dayalı işbirliğine ilgi gösteren bütün ülkeler ile işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti.
Daha sonra Devlet Başkanı, kendisine ayrılan alana geçti. At yarışları başladı. Bağımsızlık koşusunda 7 yarış düzenlendi ve her yarışa 12 at katıldı.
Yarışların her biri ülkenin çeşitli sektörlerinin – maliye, petrolgaz, sanayi, ulaştırma, tarım ve ticaret sektörlerinin ödülünü kazanmak için kıyasıya mücadele gerçekleştirildi. Son yarış, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın ödülü için koşuldu. Bu yarışta 2 bin 400 metre aralığı Ahalkete Atçılık Kompleksi’ne ait Güçlü isimli at 2 dakika 52 saniyelik performans ile birinci geldi.
Koşular tamamlandıktan sonra ödüller dağıtıldı. İlk 6 yarışta birinci olan jokeylere 15’er bin dolar para ödülü takdim edilirken, son koşudaki galip gelen jokeye Türkmenistan Meclis Başkanı tarafından 30 bin dolar para ödülü takdim edildi.
Resmi geçit töreni, çeşitli konserler ve etkinlikler, bağımsızlık koşusu ve en son 45 bin seyirci kapasiteli Aşkabat Olimpiyat Stadyumu’ndaki renkli görüntülere sahne olan kutlama etkinliğinden sonra Türkmenistan’ın Bağımsızlık Bayramı etkinlikleri son buldu.